24 januari - Frufridagen

Frufridagen infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 50-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinnogöra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.
 
Jag och Joppe har idag firat den här dagen till fullo. Klart att kvinnorna ska få en vilodag så vi tog helt enkelt saken i egna händer. Vi hade tyvärr inte tid att tvätta och dammsugaren verkade lite för jobbig för att dra runt på en fredag. Men vi har lagat oss mat alldeles själva och i alla fall försökt att diska upp efter oss. Det sistnämnda gick sådär. Vi fick fatt i den där borsten men lyckades liksom aldrig få igång den. Hittade ingen knapp på den heller så troligtvis var det batterierna som var slut. Aja, vi gjort i alla fall vad vi kunde och får vara nöjda med det.
 
 
 
 
 

Frufridagen var ett inslag i radioprogrammet Karusellen 1954. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Reaktionen på inslaget blev intensiv och idén skapade debatt. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.

Kommersiella och ideella intressenter, tidningar och poeter - alla hade åsikter i frågan. SJ passade på tillfället att erbjuda halverat biljettpris för kvinnor, vilket blev en succé med tåg som till övervägande delen hade kvinnliga passagerare.

Nio år senare, 1963, togs idén upp ytterligare en gång i radioprogrammet Karusellen. Denna gång bestämdes att den skulle infalla den 24 november. Debatten blev inte alls lika intensiv och det var inte männens problem i köket som väckte mest uppseende, utan de rabatterade flyg- och tågresor för kvinnor som SJ, SAS och Linjeflyg erbjöd. Fler föreningar än 1954 ordnade aktiviteter kring dagen. Karusellens sista timme samsändes med TV och brukade ha omkring fem miljoner tittare varje vecka. Den här kvällen blev det ingen sådan sändning eftersom världshistorien ingrep genom att president Kennedy mördades. Programmet spelades in den 22 november men kom aldrig att sändas, det sågs inte av fler än de 250 personer som fanns i studiopubliken.

Undersökningar om hur hushållsarbetet fördelas mellan könen genomfördes inte i Sverige förrän på 1980-talet då det konstaterades att kvinnor ägnade tre gånger så mycket tid som män till hushållsarbete. Utifrån det kan man försöka föreställa sig hur fördelningen var på 1950-talet då det rådde en striktare uppdelning av hemarbetet och de flesta gifta kvinnor inte förvärvsarbetade.

- Wikipedia
 
24 januari - Blogg - Frufridagen - Kvinnogöra - Temadag
1
Kimmey ~ Kung varje dag

Vilken söt bild på hunden! haha